Trezorski zapisi vrijedni 29 miliona KM

Bez autora
Jun 13 2011

Ministarstvo finansija RS objavilo je juče javni poziv za drugu aukciju trezorskih zapisa Republike Srpske sa planiranim iznosom emisije od 29 miliona maraka i nominalnom vrijednošću trezorskog zapisa od 10.000 KM. Aukcija trezorskih zapisa trebalo bi da bude održana 20. juna, a rok dospijeća kratkoročnih hartija od vrijednosti je 20. mart iduće godine. Republika Srpska izvršila je 11. maja prvu aukciju trezorskih zapisa koja je bila i prva aukcija trezorskih zapisa u BiH. U prvoj aukciji trezorskih zapisa Republike Srpske prodato je 3.600 trezorskih zapisa, ukupne vrijednosti 36 miliona maraka. Jedinstvena ravnotežna cijena iznosila je 98,7740 odsto od nominalne vrijednosti, što predstavlja kamatnu stopu od 2,4757 odsto. Ukupan iznos pristiglih ponuda je iznosio 83,9 miliona KM.

Trezorski zapisi vrijedni 29 miliona KMMinistarstvo finansija RS objavilo je juče javni poziv za drugu aukciju trezorskih zapisa Republike Srpske sa planiranim iznosom emisije od 29 miliona maraka i nominalnom vrijednošću trezorskog zapisa od 10.000 KM.

- Aukcija trezorskih zapisa trebalo bi da bude održana 20. juna, a rok dospijeća kratkoročnih hartija od vrijednosti je 20. mart iduće godine - saopšteno je iz Ministarstva finansija.
Republika Srpska izvršila je 11. maja prvu aukciju trezorskih zapisa koja je bila i prva aukcija trezorskih zapisa u BiH.

U prvoj aukciji trezorskih zapisa Republike Srpske prodato je 3.600 trezorskih zapisa, ukupne vrijednosti 36 miliona maraka.

- Jedinstvena ravnotežna cijena iznosila je 98,7740 odsto od nominalne vrijednosti, što predstavlja kamatnu stopu od 2,4757 odsto. Ukupan iznos pristiglih ponuda je iznosio 83,9 miliona KM - podsjećaju iz Ministarstva finansija RS.

U Ministarstvu ističu da su institucionalni investitori u Srpskoj pokazali veliku zainteresovanost za ovaj vid ulaganja.

- Jasno je da je RS ušla u veoma značajan projekat razvoja tržišta novca koji treba da osigura da se kratkoročni nesklad između prihoda i rashoda u republičkom budžetu finansira viškovima kapitala na domaćem finansijskom tržištu. Tako se smanjuje zaduživanje prema stranim finansijskim institucijama - navodi se saopštenju.

Zaduženje

Narodna skupština RS donijela je krajem marta odluku o kratkoročnom zaduženju RS emisijom trezorskih zapisa za 2011. godinu od 65 miliona KM, odnosno do pet odsto redovnih prihoda ostvarenih prošle budžetske godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik